Kombucha brouwen

Brouwen is iets wat hedendaags alleen wordt geassocieerd met het eind product dat wij als bier kennen. Maar brouwen betekent eigenlijk het dat je een eindproduct krijgt door het te gebruiken van meerdere grondstoffen. Kombucha is ook een manier van brouwen waar we het in deze blog meer over zullen gaan hebben. Ook neem ik je mee op mijn eigen Kombucha-brouw avontuur. Een reden om Kombucha zelf te maken is omdat het heel leuk is om te doen, veel goedkoper dan kopen in de winkel, het eindproduct is heel gezond en het is vooral héél erg lekker (meningen verschillen hier over).

De oorsprong van Kombucha is nog niet helemaal duidelijk. Echter het woord Kombucha is Japans, dus we nemen vooralsnog aan dat deze drank Japans is van oorsprong. Het idee van Kombucha is dat er een sterk getrokken en gezoete zwarte thee gemaakt wordt en dat we deze gaan fermenteren. Dit fermentatie proces wordt in gang gezet door een zogenaamde Scoby. Dit is een bacterie-cultuur die de suikers van de thee opneemt en er een drank van maakt met een zurige smaak. Deze Scoby kun je online bestellen of je neemt er een over van een kennis die er één over heeft. Na elke batch produceert de moeder Kombucha een andere Kombucha en beide kunnen weer hergebruikt worden.

Zelf kombucha maken

Dit is heel makkelijk thuis te maken en dat heb ik nu al meerdere keren gedaan. Gisteren een ronde gestart waarbij ik mijn volgende receptuur heb aangehouden:

Ingredienten

 • Zwarte thee 8 gram
 • Groene thee 6 gram
 • Bron water 2,2 liter
 • Riet suiker 130 gram
 • Azijn 30 ml
 • Scoby 1 cultuur

Benodigdheden

 • 1 pan genoeg voor 2,5 liter
 • Een glazen pot voor het eindproduct
 • Een thee sok of thee houders
 • Vergiet
 • Elastiekje
 • Garde
 • Weegschaal

Voor dat ik begon heb ik al het materiaal grondig schoon gemaakt met antibacterieel schoonmaak middel. Dit is heel belangrijk omdat als er vuil in aanraking komt met de Scoby dan ontstaan er verkeerde bacteriën. Dit is niet lekker en stinkt erg. Dus mocht er een verkeerde batch zijn, ruik je dat meteen!

Volgende stap is om het water te koken en de thee mee te laten koken. op een gegeven moment zet je de kookplaat uit en als de het mengsel rond 60 / 70 graden is doe je de riet suiker erbij (dit kan trouwens ook worden vervangen door witte suiker of honing). Dit roer je goed door met een garde tot het is opgelost. Vervolgens heb ik het mengsel laten afkoelen op kamer temperatuur. Daarna is dit mengsels verwijderd van de losse thee en door een fijne zeef gegaan in een goed gereinigde glazen pot. Er is een klein scheutje azijn erbij gedaan en vervolgens heb ik de Scoby rustig in het brouwsel gelegd. De azijn dient voor het behoud van de Scoby, die van een zure omgeving houd.

Vervolgens heb ik de doek met een elastiekje om de de pot gebonden zodat er geen vuiligheid in kan maar wel zo dat het kan blijven ademen. Vanaf nu zal ik om de 2/3 dagen een klein verslag uitbrengen met foto’s van de ontwikkeling van de Kombucha die een totaal ongeveer 2 weken moet fermenteren op een temperatuur tussen de 20 en de 24 graden. Nu maar hopen dat het goed gaat!

Dag 1

DAG 1 10/5/2020

Dit is waar het fermenteren begint, de Kombucha heeft een mooie donkere thee kleur. De Scoby heeft zich een beetje gescheiden zodat het lijkt of er twee inzitten maar dat is prima. De ligging van de Scoby maakt ook niet uit. Ik heb gehad dat ze meteen naar de bodem zakte, dat ze bleven drijven of zoals nu schuin liggen. over 2/3 dagen verwacht ik een begin van een een nieuwe Scoby te kunnen zien. Dan zal ik een verdere update geven.

Tot de volgende !

Dag 5

Dag 5 15/5/2020

De eerste dagen gebeurde er vrij weinig. Het enige wat ik zag gebeuren was dat de Scoby zoals op deze foto naar beneden zakte en dat er een puntje grijs vel zichtbaar was aan het oppervlakte van de gefermenteerde thee. Vandaar dat ik vandaag de 5e dag deze update geef, aangezien we nu een duidelijk vel zien. Dit is de vorming van een nieuwe Scoby en is een goed teken voor het proces. Verder zie je dat er condens tegen de glazen wand aan zit, dit is teken van leven en dat is ook wederom heel normaal. Mits er significante ontwikkeling is zal ik binnen 3 dagen weer een update geven.

Tot de volgende!

Daan-Douwe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: